Champlain Valley Summer Field Afternoon
August 19, 2021
1:00pm - 5:00pm
9486 US 9
Chazy, NY 12921
Free Registration : Free
HostEastern New York Commercial Horticulture
Now that we are able to host field meetings again, we invite you to the Champlain Valley to view some of our current field trials, listen to talks and discuss your management concerns with many of the scientists from Cornell AgriTech, and to reconnect in person with other growers from around Eastern New York. DEC credits are available in categories 1A, 10, and 22.
There is no fee to attend, however pre-registration by August 16th is required so that we can have a headcount of who is coming.
Please email (email@example.com) or call (518 410 6823) Mike Basedow with any questions.
Stop 1: Chazy Precision Pruning and Thinning Trial (Google maps address)
1- 1:15pm: DEC Sign-In, Welcome, and Introductions - Mike Basedow
1:15 - 1:35pm: Precision Pruning and Thinning Trials - Dr. Terence Robinson, with some additional input from Mike Basedow (20 minutes)
1:35 - 2:00pm: Getting fire blight back under control - Dr. Kerik Cox, Isabella Yannuzzi, and David Strickland (25 minutes)
2:00 - 2:15pm: Break, and head over to next site
Stop 2: Chazy New Rootstock Planting (Google maps address)
2:15 - 2:45pm: New Cold Hardy "Designer Rootstock" Trial, Honeycrisp Rootstocks and Bitter Pit - Dr. Terence Robinson and Dr. Lailiang Cheng (30 minutes)
2:45 - 3:10pm: Underground Contributions to Declining Blocks in High-Density Orchards - Dr. Awais Khan (25 minutes)
3:10 - 3:25pm: Break, and head over to next site
Stop 3: Chazy Honeycrisp Block (Google Maps Address)
3:25 - 3:50pm: Managing Bitter Pit in Honeycrisp with Sap Analysis - Dr. Lailiang Cheng (25 minutes)
3:50 - 4:00pm: 2021 Statewide Extension Effort to Predict Bitter Pit - Dr. Terence Robinson (10 minutes)
4:00 - 4:20pm: Sustainable orchard floor management practices - Dr. Greg Peck (20 minutes)
4:20 - 4:40pm: Hard Cider Apple Orchards in NY - Dr. Greg Peck (20 minutes)
4:40 - 4:45pm: Young Grower Group Information - Mike Basedow (5 minutes)
4:45 - 5:00pm: Final questions, discussion, meeting adjourn
Berry Production Workshop: Using Insect Exclusion Netting to Manage SWD
September 15, 2021
October 5, 2021
Due to predictions of extreme weather tomorrow evening, Wednesday, September 15th, the Exclusion Netting Workshop at the Berry Patch, Stephentown, NY has been postponed until Tuesday, October 5th, 4-6pm. If you already registered for the Berry Patch session, there is no need to re-register.
The western NY site at Albers Acres in Kennedy, NY will still hold the workshop tomorrow night, Sept 15.
If you have any questions about eastern NY meeting - please call Laura McDermott, 518-791-5038, or email firstname.lastname@example.org.
2021 season review of SWD management techniques
Join us at either The Berry Patch in Stephentown (Oct 5) or Abers Acres in Kennedy (Sept 15) for a two-hour review of Spotted Wing Drosophila (SWD) management techniques. We'll cover the basics of SWD monitoring of adult and larvae populations and also discuss implementing a pesticide program.
The program will focus on what has been learned about designing an exclusion netting support system that provides long term control of SWD and maximum utility for berry farmers.
Exclusion netting is being used on field blueberries where it controls SWD while also excluding birds and moderating impacts of hail and heavy rain. Raspberries and strawberries also benefit from exclusion netting on the sides of high tunnels.
1.5 DEC credits available in categories 1A, 10, and 22
Remote Produce Safety Alliance Grower Training Course
October 20 - October 21, 2021
A grower training course developed by the Produce Safety Alliance (PSA) that meets the regulatory requirements of the Food Safety Modernization Act (FSMA) Produce Safety Rule. At least one person per farm producing more than $25,000 worth of fruits and vegetables must attend this course once. Participants will receive a certificate of course completion by the Association of Food and Drug Officials.